Module 8 Masterclass Book Creator

Online publiceren en onderwijs op afstand

Online publiceren van je boek

In het kort:

De beste manier om je Book Creator-boek te delen, is door het online te publiceren.
Wanneer een boek wordt gepubliceerd, kun  je de link delen om anderen het online te laten lezen, op elk apparaat.
Als je jouw boek online publiceert, krijg je een link naar een alleen-lezen versie van het boek. Hiermee kan de ontvanger de pagina’s omdraaien, audio en video afspelen en op eventuele hyperlinks klikken.

De URL voor dit boek is privé – deze is niet openbaar doorzoekbaar op Google. En je kiest dus zelf met wie je het wilt delen. Het is volkomen veilig en betekent dat het boek kan worden gelezen op elk apparaat.

Eerst moet je je boek online publiceren. Dit doe door het boek te selecteren en te klikken op de knop Delen en te kiezen voor Online publiceren.

Er wordt dan gevraagd om de boekdetails te bevestigen – houd er rekening mee dat je een boektitel en auteursnaam moet toevoegen voordat het boek wordt gepubliceerd. Deze details zullen zichtbaar zijn op het gepubliceerde boek. Klik op de koppeling Publiceren als je klaar bent.

Je zult zien dat zodra een boek wordt gepubliceerd, een wereldbolpictogram in de rechter bovenhoek van het boek verschijnt. Vanaf nu kun je het boek online bekijken, de URL-link naar het boek kopiëren (om naar iemand anders te sturen) of het boek ongedaan maken.

Je boek bewerken

Een cool kenmerk van gepubliceerde boeken is dat alle wijzigingen die je aanbrengt in het boek in Book Creator automatisch worden opgeslagen in de online versie. Het is dus niet nodig om je boek elke keer opnieuw te publiceren als je het wijzigt. Vernieuw gewoon de browser en je ziet dat de wijzigingen van kracht worden.

Het publiceren ongedaan maken

Als je op enig moment de publicatie van een boek ongedaan wilt maken, tik je gewoon binnen je leerkrachtendashboard op het wereldbolpictogram in de rechterbovenhoek van het boek op de iPad of in de online omgeving. Tik op de koppeling Publicatie ongedaan maken en het boek is niet langer toegankelijk op internet.

Kunnen leerlingen online publiceren?

Jij kiest als leerkracht zelf of jouw leerlingen hun eigen boeken mogen publiceren of niet. Klik op het tandwiel instellingen rechtsboven op de werkbalk van de online bibiliotheek en pas de instellingen voor je leerlingen daar naar wens aan. Als je niet toestaat dat ze hun eigen boeken publiceren kun jij, als de leraar,  ze nog steeds publiceren namens hen.

 “Boek Lezen” modus of online?

Wanneer je even snel wilt bekijken hoe een boek eruit ziet in een online versie, of je wilt het boek even lezen zonder afleidingen, kies dan voor de modus “boek lezen” via het play button rechtsboven in het menu.

De ervaring van een online gepubliceerd boek is vrijwel hetzelfde als wanneer je overschakelt naar “boek lezen” in Book Creator.
Er zijn echter enkele verschillen:

  1.  Je kunt het boek niet bewerken via de publieke link. Dat kan wel in de “boek lezen” modus door simpel weg te klikken aan de linker kant op bewerken.
  2. Je kunt het boek niet downloaden als een e-book via een publieke link, dat kan wel in de “boek lezen modus”.

 Online lezen en delen

Je kunt na het online publiceren, met de publieke link, nog steeds schakelen tussen enkele / dubbele pagina’s en klikken op het volledige scherm pictogram om het boek te laten gaan naar volledig scherm.

Ook kun je kiezen voor voorlezen via de knop Lees me voor.

Via de Microsoft Edge browser en via de Safari browser op de iPad kun je kiezen voor een Nederlandse stem, door via het tandwiel bij stem te kiezen voor Nederlands.
Om een fijne voorleeservaring te krijgen, raad ik het aan om zelf de teksten in te spreken. Hiermee krijg je een veel betere leeservaring.

Je kunt het boek ook delen. Klik op het pictogram Delen op de werkbalk en je krijgt de optie om te delen op sociale media, of het boek in te sluiten op een website, Google classroom of het boek af te drukken als PDF-bestand.

Onderwijs op afstand

Book Creator online kan alleen worden gebruikt door docenten. Book Creator voor iPad kan door iedereen worden gebruikt. De regelementen van Book Creator zijn hier duidelijk in en zijn terug te lezen op de website.

Book Creator online, toegankelijk via een browser op app.bookcreator.com, mag alleen in een klaslokaal worden gebruikt. Dit betekent dat je een leraar moet zijn om een Book Creator-account te maken, en dat je leerlingen zich vervolgens aanmelden om lid te worden van je bibliotheek.

Dit betekent dat je Book Creator online niet voor je eigen persoonlijk gebruik kunt gebruiken. Je kunt echter de Book Creator voor iPad-app gebruiken. Hoewel het is ontworpen voor gebruik op school, hoef je jezelf niet aan te melden bij de iPad-app, deze kan offline worden gebruikt, zodat je deze thuis kunt gebruiken zoals u dat wilt.

Online publiceren met Book Creator voor iPad

Het proces is hetzelfde als voor het web, maar met een paar verschillen. In Book Creator voor iPad kunnen alleen docenten publiceren en het is beperkt tot 10 boeken die tegelijk online worden gepubliceerd.

De eerste keer dat je publiceert vanaf je iPad, wordt je gevraagd om een docentenaccount aan te maken.

Je kunt dit doen met je e-mailadres of met een Google- of Office 365-account.

Nadat je op de knop Publiceren hebt getikt, ontvang je een bericht dat je boek wordt geüpload en stuurt Book Creator een e-mailmelding om je te vertellen wanneer je boek wordt gepubliceerd.

Privacy en servicevoorwaarden

Je moet altijd toestemming krijgen voordat je afbeeldingen en gegevens online deelt en zorg ervoor dat je het beleid van jullie school voor het online delen volgt.
Let ook op privacy gevoelige foto’s die leerlingen zelf maken in hun boek. Vraag toestemming van ouders voorafgaand aan het publiceren en maak afspraken over verdere verspreiding hiervan..

Laat hieronder jouw reactie achter op deze les

Heb je vragen of aanvullingen, laat ze hieronder even weten.
Het mag ook gewoon een “check”zijn wanneer je de les hebt voltooid.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *